Hanneke Engel - Waddinxveen

Hanneke Engel (1963) rondde in 1984 de Vakschool voor Mode en Kleding af als meester-kleermaker, herenkleding. Het jaar erop haalde ze de aantekening voor het damesvak in een extra leerjaar. De negen jaar daarna gaf Hanneke in eigen beheer aan volwassenen les in het vervaardigen van kleding. Vanaf het midden van de jaren '90 van de vorige eeuw zocht Hanneke de oude liefde uit haar jeugd weer op: draaien, handvormen met klei, en beeldhouwen.

Hanneke volgde cursussen bij 'De Werkschuit' in Gouda en bij Josiah Onemu in Waddinxveen. Daarna volgde ze de 'Ambachtelijke opleiding Keramische Technieken' bij SBB in Gouda. Tijdens deze driejarige opleiding werkte ze gedurende één jaar als stagiair bij een pottenbakkerij in Rotterdam. Van oktober 2003 t/m december 2007 was Hanneke als oveniste aan de opleiding van SBB verbonden. In het seizoen 2004 - 2005 volgde ze het extra leerjaar handvormen, in het seizoen 2006 - 2007 het extra leerjaar glazuren. Ook volgt Hanneke er nog steeds regelmatig cursussen en workshops.

Inmiddels werkt Hanneke onder de naam 'Atelier Hyla Cinerea' aan haar creaties. Hanneke legt zich in haar werk vooral toe op handgevormde, monumentale objecten. Het werk van Hanneke kenmerkt zich door een aantal stijlelementen: strakke vormen, zowel in abstracte objecten als in schalen en vazen. Daarbij wordt het keramische materiaal vaak gecombineerd met een metalen vorm als een loodflap, verweerd koperdraad of staal.